Translate: Choose your language :-)

Monday, 21 September 2015

Resipi Crunchy Caramel Popia

[Resipi - Crunchy Caramel Popia]

Bahan-Bahan (sekali makan)
10 keping kulit Popia
1 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar gula
1 sudu besar butter

Cara-cara
(1)
Gulung kulit Popia. Di hujung setiap gulungan di sapu bancuhan tepung gandum dengan sedikit air sebagai gam/pelekat agar gulungan tidak terbuka.

(2)
Potong serong, dan goreng hingga keperangan. Ketepikan.

(3)
Cairkan butter bersama gula. Setelah cair, masukkan kulit popia yg siap dogorengkan tadi dan gaul rata. Apabila gula kelihatan perang dengan pantas tuang kan semua ke dalam bekas lain. Jangan terlalu lama, khuatir gula hangit.

(4)
Siap!!!

(5)
Tunggu sejuk, anak pun tak sabar nak makan!!!

Selamat Mencuba...krupp krupp krupp ;-)

No comments:

Post a Comment