BAHAN-BAHAN
(A-Puding)
5 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 tin air
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanila
(B-Karamel)
3 sudu besar gula pasir
CARA-CARA
#1
Cairkan gula pasir di dalam non-stick pan hingga keperangan. Kemudian tuang ke dalam loyang dan ketepikan.
#2
Masukkan semua bahan (A-Puding) ke dalam blender dan kisar sebati. Nak pakai mixer pun boleh.
#3
Tuang adunan yang dikisar kedalam loyang yang telah dituang karamel tadi dan kukus selama 45minit atau sehingga masak.
#4
Setelah masak, sejukkan. Bolehlah dinikmati. Jika ingin dimakan dingin, bolehlah simpan dalam peti ais beberapa jam.
#5
Setelah sejuk, telangkupkan ke atas piring. Siap untuk dinikmati ;-)
Nota: Puding Karamel saya kalini warna kehijauan sebab saya letak Thai Green Tea. Jadi ini ialah puding karamel teh hijau ;-)
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment