Translate: Choose your language :-)

Sunday 18 October 2015

Resipi Puding Karamel


BAHAN-BAHAN
(A-Puding)
5 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 tin air
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanila

(B-Karamel)
3 sudu besar gula pasir

CARA-CARA

#1
Cairkan gula pasir di dalam non-stick pan hingga keperangan. Kemudian tuang ke dalam loyang dan ketepikan.

#2
Masukkan semua bahan (A-Puding) ke dalam blender dan kisar sebati. Nak pakai mixer pun boleh.


#3
Tuang adunan yang dikisar kedalam loyang yang telah dituang karamel tadi dan kukus selama 45minit atau sehingga masak.


#4
Setelah masak, sejukkan. Bolehlah dinikmati. Jika ingin dimakan dingin, bolehlah simpan dalam peti ais beberapa jam.

#5
Setelah sejuk, telangkupkan ke atas piring. Siap untuk dinikmati ;-)

Nota: Puding Karamel saya kalini warna kehijauan sebab saya letak Thai Green Tea. Jadi ini ialah puding karamel teh hijau ;-)

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment